Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

10.05.2024 23:08

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím
Foto: Tomáš Helebrant
Popisek: Tomáš Helebrant

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

se zavedením korespondenční volby nesouhlasím a mám za to, že volební systém tak, jak je tu nastaven nyní, funguje dobře, transparentně a v souladu s Ústavou České republiky. V případě korespondenčního hlasování se objevuje obrovská spousta problematických situací a scénářů, které zásadně kvalitu výkonu volebního práva ohrožují. Je zde flagrantně ohrožen princip tajnosti, protože tajnost voleb nespočívá jen v tom, že členové volební komise neuvidí, koho jsem volil. Tajnost voleb podle mě spočívá i v tom, že nikdo jiný, například rodinní příslušníci nebo známí, zkrátka nikdo neví a nemůže bez mé svobodné vůle vědět, koho jsem volil.

Sebelepší systém také nedokáže zaručit, že při korespondenčním hlasování nebude možné konkrétního člověka spojit s daným hlasem. Z toho by sice v demokratické společnosti neměly pro hlasujícího plynout žádné důsledky, ale když pozoruji vývoj ve společnosti, říkám si, co by se asi stalo, kdyby se podařilo u některého voliče spojit jeho hlas se stranou, která třeba není v médiích úplně populární. U korespondenční volby se může stát, že si zjistí to, jak kdo hlasoval, a to i proti vůli daného voliče.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 29820 lidí

Pětikoalice má pocit, že korespondenční volba je strašně důležitá pro lidi a já si myslím, že to jen dokresluje to, že pětikoalice žije ve své bublině. Lidi ale dnes a denně řeší úplně jiné věci a mají úplně jiné potřeby,. Často slýchám, že se opozice snaží Sněmovnu blokovat, ale je to právě opak. To pětikoalice blokuje Sněmovnu nápady, jako je tento. Proč neřešíme důležitá témata?

Jeden z důležitých principů(?) korespondenční volby je princip přímosti voleb. Korespondenční hlasování doslova otevírá prostor pro to, aby jeden člen rodiny odeslal hlasy za všechny, protože je přesvědčen o tom, že ten či onen volil dle jeho názoru špatně. Je v pořádku spolu nesouhlasit a ostatně i zde samozřejmě všichni známe někoho, s kým politicky nesouhlasíme, ale ctíme jeho právo, aby volil, koho chce. Jak jsem již řekl, při korespondenčním způsobu hlasování můžeme ovlivnit situaci, kdy některému voliči bude z výše popsaných důvodů jeho právo upřeno a zásadně ovlivněno.

Důležité je také připomenout, že českým občanům, žijícím v zahraničí, toto právo upřeno není a mají právo volit už nyní. Mají právo volit z ciziny na velvyslanectvích nebo ambasádách a konzulátech. Tento proces možná pro někoho je trošku komplikovaný a složitější, ale volby také nejsou každý den, a tak si myslím, že to není taková těžkost, kterou by nemohli jednou za čas podstoupit. Nejen z těchto důvodů jsem jednoznačně proti zavedení korespondenční volby a tento návrh nepodpořím.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

7:17 Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v Berlíně pracovně sešel se svým protějškem, ministrem spraved…